Brandskydd

Styrelsen genomför tillsammans med Presto ett systematiskt brandskyddsarbete för att säkra vårt brandskydd. Här nedan kan du läsa om föreningens förhållningsregler gällande brandskydd och det systematiska brandskyddsarbetet.

Agerande vid brand:

  • Vid rökfyllt trapphus – stanna i lägenheten.
  • Vid brand i lägenheten – utrym och stäng lägenhetsdörren mot trapphuset.

För att möjliggöra tidig upptäckt av brand:

  • Det ska finnas minst en brandvarnare/lägenhet.
  • Brandvarnaren bör placeras utanför sovrummet, helst i hallen.
  • En brandvarnare bör inte vara äldre än 10 år. Byt ut gamla brandvarnare. Det finns nya sorters brandvarnare med s.k. engångsbatterier vilka har en livslängd på 10 år.
  • Kontrollera brandvarnarens funktionsduglighet en gång/månad genom att trycka på testknappen.
  • Byt batterier i brandvarnaren en gång om året
  • Finns det behov av fler brandvarnare — hör av dig till styrelsen.
  • Ha gärna kompletterande utrustning i närheten. Exempel på detta är brandsläckare och brandfiltar. 

Kom ihåg att det alltid är brukaren som ansvarar för att brandvarnaren testas och att batteribyte sker.

Trapphus

Trapphusen är egna brandceller och det får inte finnas något brännbart material där. Desto mer brännbart material, desto snabbare sprider sig en eventuell brand.

De är också våra utrymningsvägar och måste hållas fria för att underlätta eventuellt utrymning och brandkårens arbete. Man får inte ha cyklar, barnvagnar, dörrmattor, kläder, skor, tavlor, bänkar, kransar, blommor i fönster etc. Fönstren skall vara enkla att öppnas och får därför inte blockeras på något sätt.

Systematiskt brandskyddsarbete

Bostadsrättsföreningar omfattas av krav på att förebygga brand och att hindra eller begränsa skador till följd av brand. I lagen (2003:778) om skydd mot olyckor anges i 2 kap, 2§:

”Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.”

Styrelsen utser en person till att vara brandskyddsansvarig och denne gör under året löpande kontroller i föreningens gemensamma lokaler, där entréer, trapphus, rökluckor, källare, branddörrar och elcentral ses över.

Gemensamt för alla våra allmänna utrymmen är att gångar ska hållas fria och att brännbart material ska minimeras. Vid kontrollerna dokumenteras avvikelser och styrelsen beslutar sedan om vilka åtgärder som behöver göras. Överträdelser kommer att följas upp av styrelsen.

Varför är det viktigt att följa våra brandskyddsregler?

Ingen av oss vill att en brand ska uppstå och dessa regler är satta för att motverka att en brand bryter ut samt att minimera skador som eventuell kan uppkomma. Det är viktigt att påpeka att reglerna är satta för att skydda oss. En annan viktig aspekt värd att ha i åtanke är att i händelse av brandskada i någon av våra hus kan försäkringsbolaget kunna anse att vi brustit mot brandskyddsreglerna, vilket skulle kunna innebära att vi får nedsatt försäkringsersättning.

Många av oss tänker ”det skulle väl aldrig hända något i vår förening och att ha något där spelar väl ingen roll?”. Tänk om det faktiskt spelar roll? Därför vill vi som förening hellre ta det säkra före det osäkra. Vi kan diskutera detaljfrågor såsom vad som är brännbart och inte, vad som eventuellt skulle blockera eller inte blockera utrymningsvägar eller på vilket sätt något skulle försvåra arbetet för brandkåren.

Vi har därför valt att gå denna väg, med enkla och tydliga förhållningsregler och vi tror att det är det bästa sättet!

Om det är till någon tröst är vi inte den enda bostadsrättsföreningen i landet som har stränga regler kring brandskydd och specifikt trapphus. Vi har tittat på många andra föreningar där alla har liknande upplägg.